ביאן - אבן המרפא הסינית
ביאן - אבן המרפא הסינית
אם תזדמנו לביקור במוזיאון לרפואה סינית מסורתית בשנגחאי, בין יותר מ-3000 דגימות, תמצאו חפצים העשויים מ-Bianshi, או אבן ביאן. החפצים הללו, שמקורם בתקופת האבן, כוללים: מגרדים (סקרייפרים), מחטים וכלי עיסוי לטיפול בחולים.
מאז ימי קדם, הסינים מאמינים שאבן ביאן אותנטית, באיכות גבוהה, יכולה להרגיע את הנפש, לרפא את הגוף, להזין צ'י (האנרגיה החיונית על פי הרפואה הסינית), לאזן את הדם, לנקות את ערוצי האנרגיה בגוף, לחסל פתוגנים ולשפר את תנועת האנרגיה בגוף כדי למנוע קיבעון אנרגטי.
מהי אבן הביאן?
ביאן היא סוג של אבן גיר מיקרו-גבישית, או מיקרייט. אבני הגיר שאנחנו מכירים, הן אבנים פורוזיות, מחוספסות, בעלות נקבוביות רבות. לעומתן, הביאן היא אבן חלקה, בעלת נקבוביות עדינות ביותר, מה שהופך אותה מתאימה לליטוש. הביאן מכילה למעלה משלושים יסודות עפרה נדירים, כגון טיטניום, סטרונציום, סידן, גרפיט, סיליקה, אלומיניום, ברזל, מנגן, כרום ואבץ, והם אלה שמקנים לה את הייחוד האנרגטי שלה.
מאפיין ייחודי של הביאן ,הוא נוכחות נרחבת של גרפיט, בסדר גודל ננומטרי. הגרפיט לא רק משפרת את המוליכות התרמית ואגירת החום של ההסיבין-ביאן, אלא גם מגבירה את קצב פליטת האינפרא-אדום, בשל יכולות פליטת האינפרא-אדום המצוינות של הגרפיט.
על פי מחקר של המשרד לגיאולוגיה בשאנדונג והמכון לגיאולוגיה של האקדמיה הסינית למדעים, זהו ההרכב הכימי של הביאן:
כמו כל אבני הליים (גיר) כ-55% ממנה הוא תחמוצת סידן- קלציום אוקסייד – CaO
כ-30% נוספים הם חומרים הנפוצים בסלעים שונים, מהם:
כ- 7% הם צורן דו-חמצני- סיליקון דייאוקסייד – SiO2
ואחריהם בסדר יורד- התחמוצות הבאות: נתרן- Na2O, אלומיניום- Al2O3, ברזל – Fe2O3, FeO, מגנזיום- MgO, זרחן – P2O5, אשלגן- K2O, טיטניום- TiO ומנגן- MnO2.
הביאן מתגלה מחדש
למרות ההיסטוריה הארוכה של שימוש בטיפול באבן ביאן ברפואה הסינית, בעשורים האחרונים השיטה נזנחה, אולי בשל הנהייה של הסינים אחרי הרפואה המערבית, ולאחרונה חוזרת הביאן לככב גם אצל הסינים וגם ברחבי העולם.
בתחילת המאה ה-20 החל פרופסור מהאקדמיה הסינית למדעים,בשם גנג נאיגואנג לחקור מחדש את הביאן. על מנת לשחזר את האומנות העתיקה של טיפול בביאן, הוא בדק מאות דוגמאות מהשטח ויישם טכניקות ניסוי חדשניות, כדי לאתר ולהגדיר מחדש, מהן אבני הביאן שמתאימות לטיפול.
בספרו על אבני הביאן מציין נאיגואנג: "ב-1984 במהלך בדיקה של שריד מתקופת האבן, שנמצא במחוז סצ'ואן, מצאתי גוש ביאן שיכול להתאים לטיפול המסורתי באבנים אלה". בנקודה הזו נאיגואנג רק התחיל במסעו ההרפתקני למציאת הביאן המסתורית.
על פי ממצאיו של נאיגואנג, מרבצי הביאן האיכותיים והמתאימים ביותר לטיפול מסורתי בביאן, נמצאים במחוז שאנדונג, במקום שנקרא סיבין. סוג הביאן האיכותי ביותר נקרא סיבין-ביאן. הסיבין-ביאן לא שחורה לגמרי, כמו הביאן הרגילה, אלא בעלת גוון חום-זית כהה, עם ברק עדין, ורמת הליטוש אליה ניתן להגיע איתה היא גבוהה מאוד.
תכונות הריפוי של הביאן
קרינת אינפרא-אדום רחוק – FIR - Far Infra Red – החום המרפא שחודר
התכונה הבולטת של הביאן היא היכולת שלה לפלוט גל אלקטרומגנטי בטווח של אינפרא-אדום רחוק. נאיגואנג מצא שהביאן פולטת גלי אינפרא-אדום בתחום שבין 7 מיקרון, עד לגבול העליון של ציוד המדידה שהיה ברשותו- 14.5 מיקרון. מכיוון שהגלים לא הציגו כל אינדיקציה של הנחתה, אורך הגל היה עשוי להיות יותר מ-16 מיקרון.
במקביל, בוצע מחקר באוניברסיטת פודן בגרמניה, על אינפרא-אדום, והממצאים חשפו חלון לאנרגיית אינפרא-אדום במרידיאנים של גוף האדם, שהטווח הספקטרלי שלו נע בין 9 מיקרון ל-20 מיקרון. זוהי תגלית ממפתיעה, כי מסתבר שלחלונות האנרגיה אנושית ולחלונות האנרגיה של הביאן טווחים ספקטרליים דומים. העברת האנרגיה במרידיאנים משפיעה לא רק על חלקי הפנים של הגוף, אלא גם על השכבות העמוקות, מה שעשוי לשפר את השפעת הטיפולים. בנוסף, עוצמת השידור של הביאן משתפרת עוד יותר, כאשר מחממים אותה.
שימוש טיפולי באבן ביאן: טיפול תרמי ועיסוי גואה-שה
טיפול באבנים תרמיות
כאמור, עוצמת פליטת האינפרא-אדום של הביאן, משתפרת בחימום. הליך זה מסייע לשפר את חילוף החומרים של התא האנושי ואת המיקרו-סירקולציה בתוכו.
שיטה אחת היא לחמם את האבנים בתוך מים. ניתן להשתמש בביאן לצורך עיסוי באבנים חמות. המאסה הצפופה של הביאן, יוצרת חומר, ששומר היטב את החום ומתקרר לאט, ולכן מאפשר עבודה רצופה ויעילה. בגלל צפיפות הביאן, היא גם מאפשרת יצירת שטח פנים חלק בליטוש, ולכן נעימה במיוחד לעיסוי.
שיטה שניה, היא טיפול במכשירים חשמליים, הבנויים מידית עץ מבודדת, אליה מחוברת אבן ביאן מלוטשת. המכשירים מחוברים לשנאי, בעל מתג בורר דרגות חום. דרגות החום המקובלות יהיו בין 20°C ל- 80°C. מגוון המכשירים החשמליים, כולל מכשירים קטנים וקלים, המיועדים לפנים ומכשירים גדולים וכבדים, המיועדים לגוף.
בשל התכונות הייחודיות של הסיבין-ביאן, רוב המכשירים החשמליים האיכותיים יהיו עשויים סיבין ביאן, ולא ביאן רגילה.
טיפול גואה-שה באבני ביאן
גואה-שה היא טכניקת ריפוי סינית מסורתית, המשתמשת במכשיר בעל קצוות קהים, כדי לגרום לגירוד קל של העור, על מנת לשחרר סטגנציה ולקדם ריפוי, על ידי ניקוז לימפתי, עירור של סירקולציית הדם, חיזוק ומתיחת השרירים ועידוד המטבוליזם ברקמות ברמת התא.
השימוש באבן ביאן בטיפולי גואה-שה, מאפשר למטפל להגיע לתוצאות טובות במיוחד, בשל השילוב עם קרינת האינפרא-אדום שלה. המשטח החלק של האבן עוזר לגלוש על העור בעדינות, והתכונות התרמיות שלה מספקות חום, שעוזר לשחרר גודש ולפתוח חסימות, הן בצינורות הלימפה והן לאורך המרידיאנים.
בטיפולי גואה-שה לפנים, קרינת האינפרא-אדום הנפלטת מהביאן, חודרת עמוק יותר לתוך שכבות העור והשרירים, ולכן יעילה יותר, בהשוואה ליישום של אבנים אחרות המשמשות ככלי גואה-שה. שיטת הגואה-שה מסייעת בפתרון חסימות צ'י באזורים בעייתיים בפנים, מחליקה קמטים וקמטוטים, על ידי הגברת גמישות השרירים וקידום ייצור הקולגן, משפרת את גוון העור על ידי הגברת זרימת הדם, ממזערת נקבוביות על ידי ניקוז הגודש הלימפתי, מנקה את העור על ידי הסרת פסולת ורעלים משכבות הפנים העמוקות יותר, ומרימה ומעצבת על ידי חיטוב הפאשיה המקיפה את השרירים.